Blog beheer Sprengen College reacties/artikels/onderwerpen

Iedereen kan een held zijn

2 Reacties
21417
28 mei 2019

Dat Sport en Bewegen goed is voor je, is algemeen bekend. Dit is ook wel bekend bij de leerlingen van het Sprengen College. Soms zit er een groot verschil tussen “iets weten” en “iets willen of kunnen”. Echter, soms weten onze leerlingen simpelweg niet wat er zoal is ‘te halen’ in de winkel met Sportactiviteiten.

Om onze leerlingen in een gestructureerd vorm kennis te laten maken met een breed scala aan beweegactiviteiten, worden er sinds het begin van dit kalenderjaar gymlessen aangeboden aan grotere groepen leerlingen gezamenlijk, vergelijkbaar zoals dat op een reguliere VMBO school gaat. Dat dit een extra uitdaging is vanwege de grote diversiteit aandoeningen en gedragsproblematieken die onze doelgroep behelst, behoeft geen uitleg. Daarentegen willen we onze leerlingen, net als ieder andere leerling van deze leeftijd, bewust laten worden van een bewegings vollere leefstijl, maar óók willen wij hen kennis laten maken met diverse beweegactiviteiten.

Het sportstimuleringsproject Special Heroes (SH) deelt deze visie en gaat zelfs een stapje verder. Zij willen de leerlingen óók kennis laten maken met verschillende sporten, en fungeert hierin als een combinatie functie tussen de school (leerlingen) en de diverse sportverenigingen in de nabijheid van de school. Hierbij wordt er in goed onderling overleg tussen de regiomanager en de docenten LO besproken welke sporten goed aansluiten bij de beleving van de gemiddelde leerling. De insteek van SH is om de gekozen sport in workshop vorm naar school te brengen (daar waar de leerlingen bekend zijn en zich veilig voelen) en waar in enkele weken achtereen op een methodische opbouw kennis maakt met de sport. De uiteindelijke doelstelling van SH is om de leerling dermate enthousiast te krijgen voor de sport, dat hij of zij misschien zelfs wel lid wordt van de vereniging en zo een gezonde(re) leefstijl hanteert. De workshops worden dan begeleid door een trainer vanuit de vereniging met vakspecifieke specialisatie van deze sport. De docenten LO zijn hierbij ook aanwezig voor eventuele didactische begeleiding van de trainer.

Nadat Jan-Willem en Bob met Rob Fransen van Special Heroes hadden besproken wat goed zou aansluiten bij onze leerlingen, kwamen wij uit op Judo. De contacten werden snel gelegd en zo hebben we op 4 maandagen in februari onze leerlingen kennis laten maken met Judo. Deze werden begeleid door Arjen, een sensei (Judo leraar) van Judo Zwolle. In 4 weken tijd leerden onze leerlingen een aantal basis bewegingen van judo aan en is er over het algemeen positief gereageerd op Arjen en de lessen. Het is prachtig om te zien hoe onze leerlingen reageren op aanrakingen van elkaar en hoe men rekening houdt met elkaars verschillen! Na 4 weken is er een afsluiting geweest in de vorm van een kort partijtje waarbij de verschillende vormen toegepast konden worden. Vervolgens kregen onze leerlingen een certificaat als bewijs van deelname aan de workshops. Deze kunnen zij dan als bewijslast in hun eigen portfolio doen. Daarnaast zijn de meeste leerlingen een hele ervaring rijker, en is de hoop dat er misschien wel leerlingen bij zitten die zó enthousiast zijn geworden, dat zij in de toekomst besluiten om lid te worden van een judo school een reële mogelijkheid.

Binnenkort starten we met een nieuwe beweegactiviteit in samenspraak met Special Heroes, en zullen dan met een groepje leerlingen gaan paardrijden op een manege in Zwolle. Ook daar zullen we een blog over schrijven, maar tot die tijd heeft u hier nog enkele foto’s van de afgelopen Judo clinics.

Voor meer informatie over het project Special Heroes verwijzen wij u graag door naar de website http://www.specialheroes.nl/

Sportieve goet,

Sportdocenten VSO Sprengen College Wapenveld

Jan Willem de Haan en Bob Platvoet
0.0
Laatst gewijzigd: mei 28, 2019 02:19
Judo kennismaking

2 Reacties op Iedereen kan een held zijn

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt niet gepibliceerd (niet zichtbaar).